Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is img-20211222-wa0005-1.jpg

Aan het begin van dit nieuwe jaar 2022 kijk ik terug op zeven jaar pensioen. Pak ik dat nieuwe leven gemakkelijk op en hoe doe ik dat concreet? Waar leg ik accenten om er voor te zorgen dat ik grosso modo lekker in mijn vel zit? Verandert er in de dagbesteding en de mindset veel naarmate ik langer met pensioen ben?

Een goed hulpmiddel om te reflecteren op je leven is de ‘Schijf van Vijf voor een zinvol leven’. Ons dagelijkse leven speelt zich af op vijf levensdomeinen: lichaam/geest, sociale relaties, materiële situatie, activiteiten/arbeid en inspiratie/zingeving. Alle levensgebieden hangen met elkaar samen. Feitelijk kun je er niet één missen. Ze werken als communicerende vaten: gebeurt er iets in het ene domein heeft dat direct invloed op de andere domeinen. Ieder individu legt eigen accenten, al dan niet noodgedwongen. Zo verandert het levensgebied arbeid/activiteiten rigoreus als je als jongere voor het eerst gaat werken, of als je werkeloos raakt of zoals ik nu met pensioen ga. Het is goed om regelmatig in je leven te kijken hoe jouw levensgebieden er bij staan. Je kunt dan plannen maken om iets te verbeteren, iets te verstevigen of iets te compenseren. Kun je je op al je levensgebieden naar eigen behoefte goed manifesteren gedurende korte of lange tijd dan is er sprake van balans in je leven en zit je lekker in je vel.

Gelukkig val ik in 2014 niet in een zwart gat. Enkele interessante ‘rest’ activiteiten uit mijn werkperiode lopen nog door met als bijkomend voordeel dat werkgerelateerde contacten nog even behouden blijven. Dat is prettig op het levensgebied sociale relaties. Omdat in die periode mijn lief nog werkt, neem ik allerlei dagelijkse huishoudelijke taken voor mijn rekening. Daarnaast heb ik altijd wel iets van vrijwilligerswerk gedaan en al gauw doe ik in mijn buurtje mee met een groenproject, met afvalprikken en met de huiskamer van de wijk. Verder spreek ik regelmatig met vrienden af een bakkie te doen en gezellig bij te kletsen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is img-20201009-wa0007.jpg

Hobby’s heb ik niet echt en daarom heb ik vlak voor mijn pensioen bedacht er één te verzinnen: het schrijven van een blog hoe ik als fulltime pensionado mijn leventje handen en voeten geef. De afgelopen zeven jaar heb ik er ruim driehonderd geschreven. Deze hobby geeft mij tot op de dag van vandaag op het levensgebied van zingeving en inspiratie telkens weer een flinke boost.

In het kielzog van deze verandering van dagelijkse activiteiten verandert er ook iets in de andere levensgebieden. Op het levensgebied materiële zaken vermindert mijn inkomen. Het blijft boven modaal, zeker samen met het inkomen van mijn lief, dus ik heb absoluut niets te klagen. Zelfs kunnen mijn lief en ik ons enig zwitserleven permitteren door jaarlijks een avontuurlijke, verre reis te maken. Op het levensgebied sociale relaties drogen veel contacten uit mijn werkperiode langzamerhand op. Tegelijkertijd neemt mijn behoefte aan goede, warme sociale contacten sterk toe en daar steek ik dan extra energie in. Wat het levensgebied fysieke en psychische gezondheid betreft kan ik zeggen dat mijn brein nog goed functioneert. Echter op het fysieke vlak moet ik mijzelf dwingen actief te blijven om niet stijf en stram ’s morgens mijn bed uit te stappen. Ik weet dat dit een van mijn zwakke kanten is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is img-20220110-wa0006.jpg

Zo terugkijkend raak ik de eerste jaren redelijk gemakkelijk gewend aan het pensionado zijn. Het gaat bij mij echter niet vanzelf, ik moet er bewust mee bezig zijn en blijven.

Dan na het derde jaar verandert er veel. Ik ben de zeventig gepasseerd en hoewel biologische leeftijd niet zoveel zegt, gaat ‘de tijd van leven’ mentaal opspelen. Het perspectief van het naderende einde van mijn leven dringt zich op in mijn hoofd…..

Ik word opa, mijn lief gaat met pensioen, we verhuizen naar een appartement en de wereld komt tot stilstand door de coronapandemie….

Wordt vervolgd….