Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 20201226_181455.jpg

Soms is het extra prettig om oud te zijn. In dit nieuwe jaar 2021, waarin ik de leeftijd hoop te bereiken van 75 jaar, hoor ik bij de doelgroep die redelijk vooraan staat bij de vaccinaties. Natuurlijk heeft oud zijn nog veel meer prettige kanten, mits je redelijk gezond van lijf en geest bent (blijft….) en een redelijk inkomen hebt. Je hoeft niet meer zo nodig mee te doen met de prestatie maatschappij. Je kunt eigen keuzes maken wat betreft je dagelijkse bezigheden. Deze kunnen van zeer verschillend kaliber zijn. Een wandelingetje van 3 tot 5 kilometer in de buurt tot het volgen van bijvoorbeeld een digitale cursus vanuit de Erasmusacademie over de filosoof Walter Benjamin.

We worden de laatste decennia ouder en ouder en tegelijk lopen we grotere kans op allerlei ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten, hypertensie, prostaatproblemen en dementie. Zo kijkend naar de ouderdom kun je zeggen dat we bij het ouder worden steeds grotere kans lopen te overlijden aan een of andere ouderdomsziekte. Natuurlijk kun je altijd overlijden aan een ziekte of ongeval, maar dat beschouwen we als pech.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 3765.jpg
bioloog Andrew Steele ‘Do we have to age?’

Er zijn wereldwijd wetenschappers die hard werken aan de ontwikkeling van anti- verouderingsmedicijnen. Zij hebben als belangrijkste uitgangspunt dat je ziektes kan genezen. Na uitgebreide studies op muizen zijn wetenschappers nu proeven aan het doen om verouderde cellen bij mensen te verwijderen. Binnenkort zal er baanbrekend onderzoek beginnen om te kijken of metformine, een medicijn dat gebruikt wordt om diabetes te behandelen, de progressie van aan leeftijd gerelateerde chronische ziekten (hartaandoeningen, kanker en dementie) kan vertragen. Als dit succes oplevert is 90 jaar, 100 jaar en zelfs 130 jaar oud worden mogelijk en zelfs aantrekkelijk.

  • Vijf jaar geleden heb ik een aantal blogs hierover geschreven. Wellicht is het leuk om deze futuristische mijmeringen nog eens te lezen? Je kunt ze eenvoudig terugvinden op deze website onder het kopje ‘Blogs uit het verleden’ september en oktober 2016.

Deze coronatijd laat nog eens duidelijk zien hoe groot het aantal kwetsbare ouderen is en hoe kwetsbaar wij als mens sowieso zijn. Je kunt van alles bedenken om ziekten te genezen, maar zeker zo interessant is het om te kijken hoe je ziekten kan voorkomen. Deze coronacrisis en al die( ouderdom)ziekten zouden we moeten plaatsen in het perspectief van leefstijl. Hoe gezond of ongezond leven wij: verkeerd eten, weinig bewegen, veel drinken en roken, permanente stress om te presteren of om je hoofd boven water te houden. Onderzoek hiernaar wijst uit dat mensen met een lager opleidingsniveau (basisonderwijs + vmbo) zes jaar korter leven en vijftien jaar minder in goede gezondheid, dan mensen met een hbo of universitaire opleiding.

Nu ik ouder word en deze coronacrisis meemaak, besef ik meer dan ooit dat als we het leven de moeite waard vinden we vooral zelf moeten investeren in een gezonde leefstijl. Het is goed om ons dat te realiseren tijdens alle kritiek (positief en negatief) die we loslaten op wetenschappers en politici die druk zijn met het corona vaccinatie beleid. Wat kunnen we zélf bijdragen aan een goede gezondheid. Deze taak ligt er evenzeer voor het bedrijfsleven in allerlei sectoren, van voeding tot luchtvaart.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is shutterstock_1550067764.jpg

Wat mijn bijdrage aan een beter fysiek betreft, ben ik vooral druk met de al jaren voelbare slijtage in mijn linker heup en rechterknie. Ik moet veel moeite doen om mijzelf te motiveren fysieke oefeningen te doen. Toch moet het, zeker in deze coronatijd. Mijn lief helpt mij daarbij. Samen wandelen wij nu dagelijks zo’n 3 tot 5 kilometer in de buurt. Echter, ik ervaar een nieuw fysiek ongemak. Tijdens sommige wandelingen wordt een heftig beroep gedaan op mijn blaasspieren. De lockdown is de oorzaak dat ik op zo’n moment niet ergens een kroeg of andere openbare gelegenheid binnen kan rennen. Op die momenten denk ik: ‘Was ik maar eerder met blaasspieroefeningen begonnen’…..