_mg_1304Het is maandagmorgen 7 januari 2019 11.00 uur als het klimaatadaptieve voorplein van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) officieel geopend wordt door dijkgraaf Hans Oosters, wethouder Bert Wijbenga gemeente Rotterdam, Rens van Overdam voorzitter Gebiedscommissie en mijn persoontje namens de bewonersinitiatiefgroep. Dit alles speelt zich af in Struisenburg, een wijkje in Kralingen Crooswijk gelegen aan de prachtige Maasboulevard. Het is een bijzonder gebeuren omdat dit een samenwerkingsproject is van een groepje buurtbewoners met steun van Stadslab Luchtkwaliteit, het HHSK en de Gemeente Rotterdam.

De Maasboulevard is een zeer drukke verkeersader in Rotterdam, zowel van auto’s als van schepen. Er wordt hoge uitstoot van fijnstof gemeten en dat is niet goed voor onze gezondheid.

20180207_145026Sinds ik fulltime pensionado ben merk ik, dat ik meer tijd, aandacht en focus krijg voor zaken die in mijn directe leefomgeving plaatsvinden. Aangezien ik langs de Maasboulevard woon en dagelijks veel in en om mijn huis vertoef, ben ik mij wat gaan verdiepen in de fijnstof materie in onze stad. Er blijken meer plekken te zijn met zeer hoge concentratie fijnstof waar bewoners iets willen doen aan vermindering daarvan. Ik kom in kontakt met het Rotterdamse buro Stadslab/Luchtkwaliteit dat bewoners adviseert en ondersteunt in experimenten met specifieke groenbeplanting, die fijnstof kan opvangen zoals, mossoorten, de dwergden, vlinderstruik, olijfwilg en prachtriet. Ik noem het ‘slim groen’. Mijn enthousiasme neemt toe, ik spreek een aantal mede wijkbewoners aan en onder het motto ‘verbeter de wereld begin bij jezelf’ nemen we het initiatief in 2016 een bewonersinitiatief aan te vragen: ‘Verbetering luchtkwaliteit Maasboulevard’. We hebben twee hoofddoelstellingen. Allereerst bewustwording vergroten bij medebewoners en hen stimuleren o.a. minder tegels in tuintjes te leggen, waar mogelijk mosdaken te realiseren en vooral veel ‘slim’ groen te planten langs de gevels en op de balkons. Maasboulevard - Oostmaaslaan - ©LéonRichard (14) edit EricOnze tweede doelstelling is om de gemeente Rotterdam te vragen op de strook gras, direct langs de Maasboulevard niet al te hoge slim groenplantjes te plaatsen. Op die wijze zal de opvang van fijnstof maximaal kunnen plaatsvinden en tegelijkertijd is het extra groen een mooi gezicht. We maken een begroting voor al deze activiteiten van € 9.500 en krijgen al snel groen licht van onze Gebiedscommissie.

We houden in 2016 enkele bijeenkomsten met wijkbewoners in Blue City (vml Tropicana) dat eveneens aan de Maasboulevard ligt. In Blue City is sprake van de blauwe economie, alles is circulair. We doen verslag via flyers, die overal in de wijk op 2000 adressen verspreid worden. Lastiger is de doelstelling slim groen langs de Maasboulevard realiseren. De gemeente Rotterdam heeft zo haar eigen eisen met betrekking tot de inrichting van de buitenruimte en blijkt daarin erg strak in de leer. Daarbij komt dat er een grote renovatie van de Maasboulevard in de planning staat. Om toch onze doelstelling ten aanzien van slim groen concreet zichtbaar te maken hebben we vervolgens begin 2017 contact gezocht met het Hoogheemraadschap. Het hoofdkantoor ligt namelijk in onze wijk direct langs de Maasboulevard.

3d3 alleen pleinDat kontakt is een schot in de roos. Het Hoogheemraadschap, gericht op waterbeheersing, wil namelijk het betegelde voorplein, dat zo geen visitekaartje is, herinrichten. Naast luchtverontreiniging hebben we ook steeds vaker te maken met piekbuien en een overvraagd riool. Om regenwater beter vast te houden, te infiltreren en te gebruiken is het van belang om meer onverhard oppervlak te realiseren en water de grond in te laten zakken in plaats van naar het riool te leiden.  Hier vinden wij als bewonersinitiatief en het Hoogheemraadschap elkaar in. Aan Stadslab Luchtkwaliteit wordt gevraagd de wensen en ideeën van beide partijen mee te nemen in een voorplein 20181023_142450ontwerp waarin zowel water- als lucht-gerelateerde principes zichtbaar aanwezig zijn.

En dat is uiteindelijk eind 2018 gelukt. Extra reden om trots te zijn is het feit dat het Stadslab Luchtkwaliteit in november de Rotterdamse Job Duraprijs 2018 heeft gewonnen. Uit een longlist van projecten die gaan over mobiliteit en duurzaamheid in Rotterdam waren vijf projecten genomineerd.

Ik zou zeggen: ‘Ga eens kijken als je in Rotterdam bent en laat je inspireren!’