955c08dd10f2bdb23fa73500b7256655Als cadeautje voor Moederdag en Vaderdag dit jaar krijgen wij van onze kinderen een kaartje voor de voorstelling Soldaat van Oranje. ‘Dat is goed om eens uit je comfortzone te komen’, wordt er lachend bij gezegd. Wij zijn namelijk geen liefhebbers van musicals. Wel gaan we met een vriendengroepje naar voorstellingen in de Rotterdamse schouwburg, de Doelen en het Nederlands danstheater Den Haag. Een filmpje pakken doen we (vaste prik) op het jaarlijkse filmfestival in Rotterdam en soms (te weinig) in Lantaarn/Venster op de Kop van Zuid. We hebben ook een museumjaarkaart waar we (on)regelmatig gebruik van maken. Kortom we pretenderen enigszins cultuurfreaks te zijn en daar passen musicals voor ons niet in. Ik denk dat de kinderen ons daarom een beetje snobby vinden……

a080b6ef7465c570d7ac90713ad9c83cWe laten ons natuurlijk uitdagen door de kinderen en plannen ons uitje op 5 oktober. Afgelopen zaterdag is het dan zover. ’s Middags komt het eerste appje met smilies  binnen: ‘Paps vanavond is de avond! Terug naar vroeger maar ook een stap vooruit naar iets wat buiten je comfortzone ligt. Na vanavond gaat er vast een wereld voor je open. Ben je je al mentaal aan het voorbereiden?’

Als gerontoloog en ervaringsdeskundige weet ik dat een eigen leefstijl veel bijdraagt aan het gevoel van dagelijks welbevinden. Het gaat er niet om of mijn leefstijl beter is dan die van mijn buurman. Belangrijk is dat ik op diverse levensgebieden mijn eigen accenten kan leggen, zodanig dat er voor mij een zekere mate van balans is op dat moment. Door je er af en toe van bewust te zijn, leer je hierop steeds beter te anticiperen. Ik noem dat ontwikkelen van zelfkennis. Je weet wat goed voor je is en wat niet. Je kent je sterke en zwakke kanten. In je dagelijkse leven kan er veel veranderen. Je kunt chronisch ziek worden, werkeloos worden, een geliefde verliezen, en nog veel meer. Al die veranderingen hebben effect op je leefstijl. Voor ouderen geldt dat de kans groot is dat je lichamelijk en geestelijk achteruit gaat, de één wat langzamer dan de ander. Dat maakt het behoud van je eigen leefstijl er niet gemakkelijker op. Levenskunst is het om toch de uitdaging met jezelf blijven aangaan. Mede vanwege dit perspectief bij het ouder worden, vind ik het belangrijk om te blijven investeren in mijzelf. Ik zoek daarbij in mijn omgeving telkens naar nieuwe grote en kleine uitdagingen, zoals verre reizen maken of, in dit geval, naar een musical gaan. Een beetje plechtig gezegd: het cadeautje Soldaat van Oranje is een mooie uitdaging om uit mijn (zogenaamde) culturele comfortzone te stappen…….

20181006_233645Er zijn meer dan 2500 voorstellingen geweest en ook vanavond zit de zaal weer helemaal vol, ongelooflijk! De musical duurt inclusief pauze 3, 5 uur en eerlijk gezegd vind ik het geen lange zit, maar een verrassende ervaring, de moeite waard.

Na afloop drinken we nog wat en appen met onze kids.

Appje ouwelui: ‘We hebben er van genoten. Nu een drankje en dan naar huis. Bedankt lieve schatjes!’

Appje kids: ‘Mooi zo. En wat vonden jullie er van?’

Appje ouwelui: De voorstelling was spectaculair en zeer mooi om als toeschouwer in mee te gaan. Mooie liedjes, wel soms matige zang- en acteerprestaties. De voorstelling blijft in mijn hoofd zitten dus dat betekent wel wat.

Appje kids: Vonden het goed dat ze allerlei menselijke keuzes lieten zien die je in een oorlog moet maken. En die keuzes kunnen door allerlei factoren beïnvloed worden, waardoor het niet logisch is dat iemand de goede kant kiest.

Het is leuk om op zo’n manier door je kinderen uitgedaagd te worden! Iedereen blij en tevreden. Voor mij is het weer – hoe klein ook – een stapje op mijn groei en ontwikkelingslijn en dat geeft energie. Onze kinderen op hun beurt zien dat hun ouwelui nooit te oud zijn om iets nieuws te proberen.