‘Sinterklaas, wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk zwarte Piet’. Ik voel een sterke behoefte dit keer iets te schrijven over een luchtig en actueel onderwerp, namelijk Sinterklaas. Althans, het zou een luchtig onderwerp moeten zijn, ware het niet dat er een felle discussie woedt in Nederland over zwarte Piet wel of niet racistisch. Daar kun je allerlei pro’s en contra’s tegenover stellen, maar los daarvan denk ik, dat als mensen dat zo ervaren, dan moet je er serieus iets aan doen. Het Sinterklaasfeest is een feest van saamhorigheid, waar iedere Nederlander mee groot gebracht wordt en dat moet je natuurlijk willen vieren zonder racistische bijsmaak. Helaas staan regelmatig voor- en tegenstanders fel tegenover elkaar, wordt de rechter ingeschakeld en zelfs het VN comité tegen rassendiscriminatie. Ik denk dat je dergelijke grote en volledig in de cultuur gebakken tradities niet van de een op de andere dag kan veranderen. Ook niet in deze tijd van snelle veranderingen, waarin alles meteen moet, liefst gisteren. Opvallend is het gegeven dat de makers van het Sinterklaasjournaal zeggen zich niet gek te laten maken door deze discussies. Uiterlijk onverstoorbaar sturen zij ook dit jaar weer onder leiding van Diewertje Blok wekenlang elke dag een spannend avontuur van Sinterklaas de huiskamers in. Ik kan iedereen, jong en oud aanraden daar naar te kijken. Uit de verhaallijnen van de afgelopen jaren blijkt dat er wel degelijk geprobeerd wordt om de traditie positief te beïnvloeden en dan vooral ten aanzien van zwarte Piet. Vorige jaren is de trend definitief ingezet van een Sinterklaas met allerlei gekleurde Pieten: zwart, bruin, wit met zwarte vegen en regenboogkleuren. Je merkt dan dat daar in het hele land op wordt voortgeborduurd. Uit de ontwikkelingen en gebeurtenissen in het Sinterklaasverhaal van de afgelopen weken, kan ik opmaken dat er volgend jaar vast veel meer witte en gekleurde Pieten zullen zijn en nog maar een paar zwarte Pieten. De officiële intocht van Sinterklaas is dit jaar in Meppel. Dat stadje ligt in Oost Nederland waar demonische wezens zoals ‘de Witte Wieven’ overal ’s nachts op bepaalde plekken lopen, dansen of zweven. Al in 1660 werden de Witte Wieven gezien, meestal bij hunebedden. Deze sagen over Witte Wieven en hunebedden spelen nu een belangrijke rol in de sage van Sinterklaas. Volgens mij zijn de Witte Wieven en veel witte mist indicaties straks voor witte Pieten. 023En er is nog iets wat in die richting wijst en daar worden de hunebedden voor gebruikt. In de ring van Sinterklaas zit namelijk een toversteen, want als hij met die steen drie keer op de huisdeur klopt dan gaat deze vanzelf open. Deze steen komt van de oeroude hunebedden. De burgemeester van Meppel heeft in zijn museum een grote vaas vol met kleine hunebedstenen staan en hij geeft die aan Sinterklaas. Alle Pieten krijgen nu een hunebedsteen en kunnen daarmee ‘gewoon’ via de voordeur de huizen binnen. En dat is wel zo handig, want er zijn steeds minder huizen met schoorstenen. Natuurlijk gebeurt er van alles met die stenen en het verhaal gaat de komende week vast nog verrassende wendingen krijgen. Maar volgens mij zullen er volgend jaar en de jaren daarna steeds minder zwarte Pieten zijn, simpelweg omdat zij niet meer door schoorstenen hoeven te kruipen. Ik schat dat over drie jaar alle Pieten wit of gekleurd zijn, gewoon omdat ze die huidskleur hebben of omdat ze een ander kleurtje op het gezicht leuk en feestelijk vinden staan. Zo gaat het vast allemaal goed komen met onze jaarlijkse Sinterklaastraditie. En, hoewel het in de eerste plaats een feest voor kleine kinderen is, worden kleine kinderen groot en velen van hen blijven Sinterklaas in familie- en of vriendenkring vieren. Zo doe ik dat ook al mijn hele leven als volwassene. Wij vieren allereerst Sinterklaas met onze familie Beke. Als een eerbetoon aan onze lieve moeder komt onder leiding van de enige echte Sinterklaas elk jaar het hele nageslacht– ongeveer 50 volwassenen en kinderen – de laatste zondag van november in Arnhem bij elkaar. Dan op 5 december vieren we met twee gezinnen, allemaal volwassenen het Sinterklaasfeest, met gedichten en surprises…

en zo hopen we nog lang en gelukkig het Sinterklaasfeestje te vieren……