Waarom heb ik zo’n sterke behoefte om vakantie te gaan vieren in verre landen als Indonesië, Cuba, Vietnam, Cambodja en Laos? Juist deze landen staan vanaf mijn jonge jaren op mijn netvlies vanwege onderdrukking, oorlog en geweld. Nu daar vrede is, trekken die landen als vakantieland. Ik ben benieuwd hoe het daar is. Het heeft ook te maken met terugkijken en vervolgens indrukken uit het verleden verwerken. Dat gedrag is typisch voor pensionado’s, zoals ik, die in de levensfase zitten dat er meer tijd achter je ligt dan voor je. Als ik dan terugblik in mijn relatief korte leventje schrik ik behoorlijk van de grote lijst van landen en gebieden waar allerlei oorlogsconflicten zijn en worden uitgevochten. Om er slechts een paar te noemen: de 2e Wereld Oorlog, de Indonesische onafhankelijkheidsooorlog, de Koude Oorlog, de Vietnam oorlog, de Balkan oorlog, de Golfoorlog en de Irakese oorlog. En op dit moment woedt er een oorlog in Syrië en tegen het IS terrorisme. Om die oorlogsellende te kunnen ‘consumeren’ lijkt het wel alsof ik de oude ellende uit mijn jonge jaren eerst een plek moet geven. Door er nu op vakantie te gaan, zie je dat mensen weer gewoon bezig zijn iets van hun dagelijks leven te maken. Misschien geeft dat enige rust in mijn hoofd? Geboren in 1946 is de oorlog met Duitsland het sterkts in mijn genen gegrift. Mijn hele familie heeft zeer heftig met deze oorlog te maken gehad. Heel lang blijven mensen in mijn directe omgeving de Duitsers zien als de vijand. Letterlijk wordt er alleen gesproken over de moffen. In mijn vroege jeugd speelt ook Indonesië een bepaalde rol. In die tijd worden nog steeds jonge Nederlandse mannen als militair uitgezonden naar Indonesië. Begin jaren zestig staan er vlak bij mijn lagere school in Arnhem barakken waarin grote gezinnen Ambonezen wonen. Het slaat nergens op, maar wellicht gevoed door ons koloniale verleden, maken wij veel ruzie met onze Indonesische leeftijdgenootjes. Op de middelbare school is het prachtige en opstandige koloniale boek van Max Havelaar ‘Multatuli’ verplichte literatuur. En dan is er in de jaren zeventig de vreselijke treinkaping bij de Punt door een groep wanhopige jonge Molukkers. In mijn adolescentie jaren begint ook het wereldwijde conflict tussen de grootmachten Verenigde Staten en Rusland onder de noemer Koude Oorlog. Nota bene pal naast de Verenigde Staten wordt in Cuba onder leiding van Che Guevara en Fidel Castro een marxistisch revolutie gevoerd met succes. De inmiddels beroemde poster van de vrijheidsstrijder Che hangt in die tijd ook boven mijn bed. Lekker makkelijk provoceren, want ook in het Nederland van de jaren zestig en zeventig is er veel maatschappelijke onrust, vooral onder de jeugd. En dan verplaatst die strijd tegen het communisme zich naar Azië. De Vietnam oorlog komt onze huiskamers binnen en samen met Cambodja en Laos nestelt zich ook deze oorlog in mijn hoofd. Ruim veertig jaar na deze oorlogen, zijn deze landen de eerste optie voor onze verrre reizen. En het blijkt fascinerend daar rond te reizen. Je ziet dat mensen in die landen een enorme veerkracht tonen en hun leven weer oppakken. Er is veel moois te zien qua natuur en cultuur. En er zijn natuurlijk vele oorlogsmusea, zodat je kan blijven herinneren. De heftigste indruk heb ik overgehouden aan de killing fields in Cambodja. In doodse stilte loop je daar op de plek des onheils rond. De koptelefoon op je hoofd stuurt de meest vreselijke verhalen rechtstreeks je hersenpan in en verlamt je als het ware. En dan nu in 2015 verre vakantie in Laos. SAMSUNG CAMERA PICTURESOoit is dit land een koninkrijk. Eind 19e eeuw wordt het een tijdje een Franse kolonie. Als er in de jaren zestig een communistische guerilla gevoerd wordt en de VS zich er mee gaat bemoeien, begint de Tweede Indochinese Oorlog, later bekend als de Vietnam oorlog. In 1975 wordt de Democratische Volksrepubliek Laos uitgeroepen. Laos ligt nu nog vol met Amerikaanse bommen en landmijnen uit die periode. Nog steeds gebeuren er vreselijke ongelukken mee. Van onschadelijk gemaakte bommen hergebruiken de mensen het metaal voor alles en nog wat. Zelfs worden er sieraden en flessenopeners van vervaardigd. Leuke souvenirs voor vakantiegangers…..

Wij hebben als souvenirs gekozen voor Boeddha: hij die op zijn levenspad ontwaakt en die op eigen kracht de natuurlijke loop der dingen ontdekt heeft en de verlichting heeft bereikt….