DSC01175Uit onderzoek weten we dat de kans groot is dat het vermogen tot aanpassen aan veranderingen in werk en leven afneemt met de jaren. Veel vijftigers en zestigers hebben daar last van in hun werk en veel vijfenzestigplussers in het leven algemeen. Toch is het niet gezegd dat bij alle ouderen de mentale veerkracht minder wordt. ‘Oefening baart kunst’ is daarom een van mijn motto’s en ik probeer als fulltime pensionado op allerlei manieren de veerkracht te behouden. Voor mij is belangrijk daarbij de logica van mijn gevoel én accepteren dat de wereld om mij heen blijft veranderen en dat het steeds sneller gaat. Ik kan geïnspireerd worden door oudere mensen, die goed met hun tijd mee kunnen gaan. Ik weet dat als ik mijn veerkracht niet meer heb, dat angst voor het onbekende gaat overheersen en dat ik mij dan ga terugtrekken achter de geraniums. 

De afgelopen weken heb ik (en heel Nederland) een prachtig voorbeeld kunnen zien van iemand die grote veerkracht toont in zijn werk en zijn leven: onze tweeënzestig jarige bondscoach. In mei weet ik bijna zeker dat deze zeer eigenwijze bondscoach niet zal afwijken van zijn vaste denk- en gedragspatronen, dat doen de meeste mensen nu eenmaal niet meer op die leeftijd. De algehele stemming in voetbalminnend Nederland en ook bij mij is: het wordt niets! Er is onvoldoende kwaliteit, we hebben te jonge en onervaren spelers, die ook nog vooral uit de zwakke, eigen Nederlandse competitie komen. Ze zijn niet fit genoeg, de toppers die er zijn, willen zich vooral zelf in de kijker spelen. Kortom, mijn gevoel zegt dat het niets wordt; het glas is half leeg! Er is één man in Nederland die er anders over denkt. Deze zeer eigenwijze, maar ervaren man gelooft nu eenmaal heilig in zijn eigen kunnen en gaat er altijd van uit dat het glas halfvol is. Hij gelooft ook in zijn spelers en in zijn staf. Met een prachtige mix van alle leeftijden, van allemaal individualisten uit verschillende generaties, gaat hij misschien wel de grootste uitdaging in zijn carrière aan. Hij maakt in zeven weken van dit zelf samengestelde groepje een hecht team. Een team dat in staat is zijn tactische aanwijzingen goed uit te voeren, dat een rotsvast vertrouwen heeft in het eigen kunnen en dat een geweldige mentale veerkracht toont. Deze man heeft mij met zijn veerkrachtige houding en aanpak een aantal inspirerende werk- en levenslessen meegegeven. Zoals het simpele feit dat een evenwichtige aandacht voor de gehele mens (o.a. werk en privé) kan helpen om tot goede prestaties te komen. Wie krijgt er niet een warm gevoel bij het zien van de Oranje speler, die meteen na de wedstrijd de interviewer te woord staat met zijn dochtertje op zijn arm en zijn zoontje hangend aan zijn been? En wat te denken van de ‘les’ om vooral te kijken naar de mogelijkheden van mensen en niet naar de onmogelijkheden. We hebben allemaal kunnen zie dat onze ‘beperkte’ verdedigers en middenvelders fantastisch zijn gegroeid dit toernooi. En dan die teamspirit, dat onvoorwaardelijke trots-zijn op elkaar van jong en oud, wereldster of niet. Twee maanden later, een bronzen plak rijker, hang ik aan de lippen van de bijna drieënzestig jarige man, die doodleuk zegt geen vakantie nodig te hebben na deze zeer intensieve en heftige periode. Hij voelt totaal geen stress, integendeel, hij heeft het naar zijn zin, zit lekker in zijn vel, kan zich geen mooier werk voorstellen dan met jonge mensen op pad gaan. Hij popelt om in Engeland verder aan de slag te gaan.

Al bij al een klein, maar waardevol moment op onze nationale tijdlijn. Op mijn persoonlijke tijdlijn als fulltime pensionado is er weer energie vrij gekomen, die ik ga aanwenden voor mijn eigen veerkrachtontwikkeling.