De laatste keer Antwerpen hebben we een fiets gehuurd en dat was genieten. De alom bekende slijtage van knie en heup heeft ook bij mij toegeslagen en dat is duidelijk voelbaar. Wil ik het bijvoorbeeld leuk hebben tijdens een dagje Antwerpen, dan houd ik er rekening mee dat ik niet te lange afstanden ga lopen. Ik heb het daar over met mijn reisgezelschap. Als ik kijk ik naar mijn gezondheidskamer dan vraag ik me af: ‘Wat gebeurt daar? Gaat het goed of niet? Kan ik er iets aan verbeteren?’ En als ik dat allemaal doe, is de grote vraag: ‘Voelt het goed?’  In plaats van onbezonnen een fysiek avontuur aan te gaan, stap ik in de Vertraagde tijd en denk even na over hoe en wat. De kans dat ik dan van het ‘avontuur’ kan genieten is groter. Los van slijtage aan gewrichten, gebeurt er nog iets anders in mijn lijf. Mijn stresshormonen huishouding gaat blijvend uit evenwicht. En dat is een grote bedreiging voor ‘het genieten’. Stresshormonen hebben we ons hele leven bij ons en dat hormoon levert een belangrijke bijdrage aan ons energiepatroon. Goede spanning leverde mij vroeger snel adrenaline op. Vaak was de spanning als zodanig al genieten. Nu ik ouder word, voel ik dat de spanning er sneller is, groter lijkt en langer blijft hangen, letterlijk (fysiek) in mijn lijf. Het gevolg is dat ik behoorlijk onrustig en onzeker word. Een bekend voorbeeld is de onrust voorafgaand aan (en soms ook tijdens) vakanties. Omdat ik er achter ben gekomen dat dit bij mij fysiek zo werkt, probeer ik op zo’n moment met behulp van ‘de vertraagde tijd’ mijn stresshormonen op allerlei praktische manieren ‘te tackelen’. Ik zorg dat een dag van te voren alle belangrijke documenten klaarliggen. Inclusief die van mijn partner, want stel je voor dat zij er zelf niet aan denkt. (Hé, ik vertrouw door de stress ineens minder op mijn partner?) Qua reistijd probeer ik meer dan ruim op tijd op het vliegveld te zijn, zodat ik niet in paniek rond hoef te lopen om te kijken naar welke balie ik moet gaan., en zo nog wel meer. Meestal zijn het echter kleine, dagelijkse gebeurtenissen, waardoor deze hormonen opspelen: op tijd bij de tramhalte staan, waar heb ik mijn sleutels gelaten, wat was ook weer mijn pincode, zes vrienden komen onverwachts eten,…….

Leer je stresshormonen te tackelen, dan voel je je een stuk prettiger.