SAMSUNG

Ik kan er nu al van genieten: eerst lekker werken aan het blog en dan straks klussen in het volkstuintje dat we sinds kort hebben. Wij wonen bijna hartje Rotterdam met fantastisch uitzicht over de rivier en de skyline. Alleen de tuin vinden wij klein en er komt weinig zon. Daarom zochten wij een volkstuintje in de buurt. Onze dochter vindt het meteen hip. Zij zit regelmatig met vriendinnen op een volkstuintje van een van hen gezellig te kletsen. Onze zoon vindt het behoorlijk truttig, maar zegt wel dat het voor mij goed is om met iets concreets bezig te zijn. Hoe waar kan iets gezegd worden, toch? Eigenlijk is het volkstuintje een mooi omschakelingsmoment in mijn dagbesteding. Veel gebeurt spontaan, maar ik vind dat je af en toe moet nadenken over fulltimepensionado zijn. En als ik dat doe, stel ik mijzelf voor in een virtueel huis (= mijn identiteit) dat vijf kamers (= levensgebieden) heeft: de gezondheidskamer, de ontmoetingskamer, de materiële kamer, de werkkamer, en de meditatiekamer. Vandaag zit ik in de werkkamer. Ik kijk hoe ik deze kamer heb ingericht. Ben ik daar tevreden mee? Nee dus, want mijn advisering en consultancy activiteiten aan ouderenorganisaties en commerciële bedrijven aangaande levensloopbeleid lopen behoorlijk terug en ik heb tijd over. Ik baal daarvan, want ik doe dit werk met veel passie. Ik blijf zoeken naar werk. Maar wat en hoe wil ik op ander werkgebied verder? Ik bedenk dat ik de afgelopen tijd deze kamer al aardig heb veranderd. Het is spontaan begonnen met het volkstuintje en alleen dat al heeft behoorlijk effect op allerlei zaken in mijn dagelijkse leventje: fysiek klussen, nieuwe mensen ontmoeten, vrienden klussen mee, het kost ook extra geld…… Als er in de ene kamer iets gebeurt, positief of negatief, heeft dat effect op de andere kamers, het zijn net communicerende vaten. De kunst is om telkens weer de energie te vinden om de (nieuwe) balans te vinden, of te herstellen. Ik noem dat ‘levenskunst’.

Durf ook als fulltimepensionado weer leerling te zijn: leerling klusser, leerling blogger