SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gisteren heb ik via email enkele mensen gevraagd om te reageren op mijn blog, want ik ben een starter op het terrein van de sociale media. En de eerste reacties zijn al binnen. Zo werken de sociale media: stel je vraag op internet en je krijgt van alle kanten super snel antwoord. Het is net alsof ik nu met dit blog achter de geraniums vandaan kom. Ik voel gisteren en vandaag de adrenaline door mijn lijf stromen. Er gebeurt iets nieuws, en mijn kompas zegt: het voelt goed! Dit blog is een mooie uitdaging in mijn dagelijkse leven. Ik heb er zin in om anderen mensen via het blog te ontmoeten. In het sociale netwerk gaat het vooral om de betekenisvolle contacten. Onderzoek toont aan dat sociale relaties een zeer grote rol vervullen bij het realiseren van de kwaliteit van leven. Ik ervaar dat nu bij mijn trektocht als fulltime pensionado ook zo. Ieders sociale netwerk kent natuurlijk gradaties: van heel dichtbij zoals partner, kinderen, familie, vrienden, naar wat verder weg zoals (zakelijke) relaties, en nog verder weg de min of meer onbekenden. Ik investeer de laatste jaren extra veel in (voor mij) de meest betekenisvolle contacten, gewoon door contacten te koesteren en regelmatig met elkaar een goed gesprek voeren.

Een van de eerste reacties gisteren kreeg ik van een zakelijke relatie. Zij schreef: ’Ik denk dat het nadenken over krachtig ouder worden, ook als we straks meer kwetsbaar worden door lichamelijke en psychische rompslomp, heel veel mensen bezig houdt. Dat betekent een zoektocht, dat betekent mogelijkheden zoeken om regie te houden. Elkaar daarin inspireren voldoet, denk ik, erg in een behoefte’.

Een tweede reactie kwam van een vriend, die mailde: ‘Je bent onverbeterlijk. Leuk om dit zo op te pakken. Jouw persoonlijke benadering valt me op en ook de vraag wat je wel en wat je niet wilt delen. Ik ben niet zo van de grote mails, kletsen vind ik leuker en gemakkelijker. Eh, toch maar even bellen of babbelen?’

Een kwalitatief goed sociaal netwerk noem ik wel de levensadem van ieder mens.