Viktor Frankl (1955) geeft aan dat zin zoeken in het leven haast voorbehouden lijkt P1000760aan ouderen. En dat kan ik inmiddels grotendeels beamen, omdat ik ervaar hoe mijn ‘goed gevoel kompas’ zich in de loop van mijn leven ontwikkelt. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik steeds de behoefte heb om in mijn dagelijkse leven zin te ervaren. Bijvoorbeeld in mijn sociale netwerk met mijn gezin, vrienden en familie. Ik zoek zodanig contact, dat het ergens over gaat. Toevallig (of niet) gaan we binnenkort met een vriendengroepje van zes 1x per maand een avondje ‘bomen’. Al heel veel jaren probeer ik ook in mijn zakelijke contacten met individuele mensen een warm contact op te bouwen. Dit goed gevoel kompas in ieders levensloop is er vanaf de geboorte en het werkt in alle fasen van het leven. De gerontoloog Baltes duidt dit kompas als de ervaringscompetentie en hij zegt:‘Oefening baart kunst’. Je kunt deze ervaringscompetentie dus ontwikkelen en verbeteren. Het onderzoek van Baltes toont aan dat dit kompas tot op zeer hoge leeftijd (75+) kan doorontwikkelen. De cultuurfilosoof Arnold Cornelis spreekt in zijn standaardwerk ‘De Logica van het Gevoel’ over communicatieve zelfsturing: ‘Door bewust vanuit je ervaringen met anderen in je omgeving te communiceren, leer je steeds beter wat goed voor jezelf is (en voor de ander) of niet. Bij een goede onderlinge communicatie en zelfsturing worden alle betrokkenen er rijker door.’

Ik ben er inmiddels achter gekomen dat dit kompas voor mij de belangrijkste groeibriljant is.