Het is even crisis in blogschrijfland. Ik wil proberen het roer om te gooien en een minder tobberige toon aan te slaan in mijn stukjes. Maar ik merk dat de gedachte ‘hoe leuk ga ik het schrijven’ mij enigszins blokkeert. Als ik ’s ochtends vroeg achter de computer zit om een blog te schrijven, ga ik automatisch dieper nadenken over de specifieke dingen waar ik als fulltime pensionado zoal tegen aan loop, zoals: hoe kan ik de wereld om mij heen beter begrijpen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een krantenbericht over de bonussen cultuur. Daar kan ik zelf echt van genieten. Dat ben ik! Anderzijds begrijp ik wel dat andere mensen denken: kan dat niet iets minder tobberig of drammerig. Na drie ochtenden zwoegen moet ik ineens denken aan een fascinerende ontmoeting kort geleden met een zeer vitale 88 jarige man, die ook is zoals hij is. De man met wie we spreken is de econoom Hank Monrobey van Citizins Multi-National. Het is niet zijn echte naam, ook al zou je dat denken, maar het is een alias. Zijn Nederlandse naam is gewoon Henk Bor. Het gesprek vindt plaats in het kader van een in de Pauluskerk nog te organiseren symposium: ‘Wegen uit de armoede’. Sorry, het is geen luchtig thema dat ik nu opvoer, maar in Rotterdam leven nu eenmaal ruim 100.000 burgers op of onder de armoede grens. Na een kort kennismakingsrondje begint het gesprek, of beter een monoloog. Deze Monrobey heeft al meer dan vijftig jaar een missie en die is een alternatief geldsysteem in onze Westerse wereld bewerkstelligen. Met het huidige geldsysteem worden enkele rijken alleen maar rijker en bijna de hele wereldbevolking armer. Nou, een leuker thema kun je deze weken met de bonussen discussies niet bedenken, lijkt me. Zijn stelling luidt: de banken, overheden en multinationals (BOM) hebben in de periode 1965 –1985, door het in gebruik nemen van de computer, de geldwereld onbewust ontdaan van bijna al het geld dat in circulatie was, en vervangen door geldloos boekhoudkundig eurokapitaal. Zijn theorie komt mij redelijk helder over. Echt geld staat niet op mijn bankrekening. Als ik een overschrijving doe via internet, verricht ik een puur administratieve handeling, nergens wordt er een zak geld verplaatst op dat moment. Tijdens de monoloog moet ik steeds meer denken aan zijn leeftijd. Deze man probeert al zijn hele werkzame leven het Westerse kapitalistische systeem omver te gooien. Hoe kun je je zo lang, zonder concreet succes (het systeem wordt alleen maar erger), gemotiveerd blijven doorgaan, zelfs als je 88 jaar bent? Het begrip Zwitserleven bestaat voor hem vast niet. Zijn hele leven heeft hij in het buitenland gewoond en sinds enkele jaren is hij terug in Nederland, zijn geboorteland. Hij is op zijn tachtigste niet teruggekeerd omdat hij Nederlander is, want hij vindt het maar een vreselijk land, zegt hij. Nee, hij is terug omdat hij denkt dat hij zijn alternatieve geldsysteem idee gemakkelijker kan realiseren in een overzichtelijk taalgebied. Halverwege de monoloog dwalen mijn gedachten af en denk ik aan de avonturen van Don Quichot. Maar deze man is helemaal niet komisch, hij is bloedserieus en hij heeft wel degelijk een punt. Echter de irritatie neemt bij mij toe, ook omdat hij praat, zoals hij schrijft: met heel veel hoofdletters en kapitalen omdat hij overal accenten op wil leggen. Hij is wat ik dan maar noem, bloedfanatiek. Hij dringt zijn mening op en geeft af op alles en iedereen die in de categorie banken, overheid en multinational vallen. kernkwdrantenDan besef ik ineens: ‘Zie ik hier iets van mij zelf? Ik ben behoorlijk fanatiek, drammerig en ik draag ook graag boodschappen uit naar de mensheid. Hoe heet dat ook al weer in de management literatuur? Oh, ja het kernkwadrantenmodel: veel eigenschappen (kernkwaliteiten) worden een valkuil als je erin doorschiet…… Hoe anders heb ik dit thema drie weken geleden ervaren tijdens het toneelstuk ‘De verleiders, door de bank genomen’. Haarfijn en vol satire wordt door de acteurs het systeem van de bankensector gefileerd. Het is fictie en werkelijkheid ineen, dat recht je hart binnenkomt. Als je wilt lachen en huilen tegelijk om de bonussen cultuur raad ik je aan daar naar toe te gaan in plaats van mijn blog te lezen.

Wel na afloop even op http://www.burgerinitiatiefonsgeld.nu je handtekening zetten a.u.b..